Single Blog Title

This is a single blog caption

Als je daar toch een woning zou hebben…..

Een tweede woning op dat mooie vakantieplekje in Frankrijk of een ander buitenland kan aantrekkelijk zijn, ook als belegging, maar er komt wel wat bij kijken.

Ook zo’n mooi oud huis, fraai boerderijtje met een lapje grond erbij of aantrekkelijk appartement gezien op vakantie, voor eigenlijk helemaal niet zo veel geld? U bent de enige niet. Net als de gewone woningmarkt kreeg de markt voor tweede huizen een grote klap door de crisis. En net als bij de gewone woningmarkt trekt de vraag de laatste jaren weer aan, vooral in Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal, de traditioneel populaire landen en – opvallend – Oostenrijk als gewilde nieuwkomer. Zo’n tweede woning kan ook aantrekkelijk zijn, om zelf te gebruiken voor de vakanties en/of als belegging. Tijd om toe te slaan, helemaal met deze lage rentes, zou je zeggen. Er zijn wel wat dingen die u moet weten en bedenken voordat u de handtekening zet.

Financiering
Die is aanzienlijk minder simpel dan bij een ‘gewone’ woning. Financie- ring is ook niet in alle landen mogelijk, dus reken jezelf niet bij voorbaat rijk, waarschuwt Mondi, de belangenvereniging van mensen met een tweede huis. In Nederland is ABN Amro nog de enige bank die een tweede woning in het buitenland financiert, tegen strenge condities en in een beperkt aantal landen en dan ook nog alleen voor vermogende klanten met minimaal een miljoen euro vrij vermogen. Aspirant-kopers moeten zich dus ook bij lokale banken in het buitenland oriënteren, ook vanwege betere condities en een lagere hypotheekrente. Dit kan nog weleens een procent schelen. De taal- barrière en cultuurverschillen maken het vaak echter niet gemakkelijk.

Is financiering van een tweede woning in het buitenland dan eigenlijk wel mogelijk? Jawel, zegt directeur Rob Smulders van Mondi. In elk geval voor mensen met een vast en boven- modaal inkomen zal de financiering meestal geen problemen opleveren, al hangt het natuurlijk af van de financiële situatie van de aanvrager en/of het gezin, en van de tweede woning in kwestie. Mondi adviseert minimaal 40 procent eigen geld te investeren, mits men het resterende bedrag kan financieren met een hypotheek. Houd er rekening mee dat er gemiddeld 10 tot 14 procent aan extra kosten bijkomt. Uiteraard moet de woning ook nog ingericht te worden.

Tip van Mondi: ga eerst na wat uw financiële ruimte is, voor u gaat zoeken naar iets moois. Dat voorkomt onnodige teleurstelling.

Belastingen
De hypotheekrente voor een tweede woning is al jaren niet meer aftrekbaar. De waarde van de woning, minus de schuld, hoort thuis in box 3, waardoor er effectief 1,2 procent belasting over geheven wordt. Om te voorkomen dat u dubbele belasting betaalt, heeft Nederland met een groot aantal landen belastingverdragen afgesloten. U kunt de woning natuurlijk ook verhuren, als de financier daarvoor tenminste toestemming geeft. Over eventuele huurinkomsten betaalt de verhuurder in principe belasting. De wet- en regelgeving verschilt per land en vaak ook per regio. Let op aftrekposten en breng dit vooraf goed in kaart. Laat u, ook vooraf, adviseren door een deskundige.

Een tweede woning, met de bijbehorende huurinkomsten, kan ook een interessante belegging zijn. Voor pakweg een kwart van de kopers speelt dat argument een belangrijke rol. Rendementen van 5 tot 7 procent op jaarbasis (los van een eventuele waardestijging) worden realistisch genoemd, althans als een gespecialiseerde partij het regelt.

Aankoop
Belangrijke tip weer van belangenvereniging Mondi: koop nooit iets dat u niet zelf hebt gezien. Besef verder goed met wie u in zee gaat. Er zijn veel verkopers actief die bemiddelen zonder over de expertise te beschikken; nog los van malafide partijen, die snel het vertrouwen kunnen winnen met mooie praatjes en een professioneel ogende website. Vanwege andere wetten en regels, andere gewoontes, cultuurverschillen, vaak een andere rol van de notaris en de taalbarrière kunnen onnodig problemen ontstaan.

Uiteindelijk gaat het erom dat u weet van wie u daadwerkelijk koopt (de juridisch eigenaar), wát u daadwerkelijk koopt (is de woning geschikt is voor het doel waarvoor het wordt aangekocht, onder meer in het bestemmingsplan) en of er geen addertjes onder het gras zitten, in de vorm van een beslag of een verborgen hypotheek. Die dingen zijn altijd te verifiëren, bij voorkeur door een ter zake kundige advocaat met een goede reputatie. Gelukkig gaan veruit de meeste transacties goed, zegt Rob Smulders van Mondi. Maar als het fout gaat, heeft dit te maken met de onervarenheid van de aanbieder, malafide partijen en het besparen op deskundigheid.

Bron: Mondi